http://www.itanalyst.hu/modules/mod_image_show_gk4/cache/ita_head_1gk-is-90.pnglink
http://www.itanalyst.hu/modules/mod_image_show_gk4/cache/ita_head_2gk-is-90.pnglink
http://www.itanalyst.hu/modules/mod_image_show_gk4/cache/ita_head_3gk-is-90.pnglink
http://www.itanalyst.hu/modules/mod_image_show_gk4/cache/ita_head_4gk-is-90.pnglink
«
»
Ön itt van: Home Programfejlesztés Szervezés

HTML alapok

HTML haladó megoldások 1. rész

Oracle 11g new features 1. rész

Ebben cikk sorozatban a Oracle 11g adatbázis kezelő új tulajdonságait ismertetem. Az alábbi témákra fogok kitérni:

 • Database Replay - rögzített valós adatbázis terhelés újra lejátszása egy másik szerveren.
 • Edition-Based Redefinition - Adatbázis objektumok on-line patchelése anélkül, hogy az éles működést befolyásolnánk. Az új verzió párhuzamosan működhet a régivel.
 • Patching and Upgrades, RAC One Node, and Clusterware - Legnagyobb újdonság a RAC One node, ami egyszerre egy node-os RAC környezet futtatását teszi lehetővé - hiba esetén a stand-by node indul el.
 • PL/SQL Performance - Natív fordítási lehetőség, könnyebben elérhető, és gyorsabb. Megjelent a simple integer, mely számolásoknál jelenthet gyorsítást. További újítás a Intra-unit Inlining melynek segítségével a plsql szubrutinhívásokat lehet megspórolni, az optimalizáló segítségével.
 • Transaction Management - A log miner segítségével adott tranzakció hatását, lehet visszagörgetni, illetve a tőle függő tranzakciókét is. XML adatokat is tud kezelni, és ha esetleg korrupt lenne a log azon sem akad fenn. Tovább fejlesztették a flashbanck query funkciót, ezentúl nem az undo szegmenst használja hanem a  Flashback Recovery területet.
 • SQL Performance Analyzer & Real-Time SQL Monitoring - Egy adott SQL teszt halmazon tesztelhetünk egy paraméter változás hatását, vagy akár egy optimalizáló váltás hatását. Továbbá egy adott sql plan lépéseiről most már igazán releváns részletes statisztikákat kaphatunk IO, CPU, eltelt idő, memória fogyasztás, párhuzamos szerverek statisztikái, illetve van-e elég párhuzamos szerver.
 • SQL Plan Management - Az SQL planek ezentúl igazodhatnak az adatok változásához. Adaptíve kurzorok segítenek úrrá-lenni a bind variable okozta esetleges nem optimális sql plan használaton.
 • SQL Access Advisor - Most már particionálási tippeket is ad az új advisor.
 • Backup and Recovery - Adatfájl hiba esetén detektálja a problémát és megoldást is ajánl, tippekkel és a helyreállítási script legenerálásával. Külön ellenőrizhetjük az adatfájlok egyes blokkjait. Helyreállításkor a flashback logot használja a költséges backupok visszatöltése helyett. Új, kevesebb CPU erőforrást használó tömörítési algoritmus használható (ZLIB) az RMAN-ban. Párhuzamosan lehet több helyre menteni egy adatfájlt. A committed undo szegmenseket a 11g már nem helyezi el a backupba. Virtuális katalógus adatbázisokat hozhatunk létre az adatbázisainknak egy központi helyen, amelyben az RMAN repository adatait tároljuk. Duplikálhatunk adatbázisokat RMAN-al kizárólag backup fájlokból anélkül, hogy az éles adatbázishoz kelljen kapcsolódnunk. Undo drop tablespace parancsra is van már lehetőségünk. A mentéseinket ezentúl Cloud tárhely szolgáltatónál is elhelyezhetjük(Amazon S3)
 • Automatic Storage Management – Számos újdonsággal bővült az ASM: új jogkör a SYSASM használható, snapshotok készíthetők az adatokról, optimálisan helyezi el a frekventáltan és kevésbé gyakran használt adatokat a lemezek cilinderén. Új command felület az ASMCMD melynek segítségével parancssokkal konfigurálhatjuk az ASM instance-t, illetve az Enterprise Manager mellett a egy új grafikus felület az ASMCA is rendelkezésre áll.
 • Caching and Pooling – A result cache használatát most már hint-en keresztül is kikényszeríthetjük, és egy adott sessionon belüli adatváltozás a chache módosítását is magával vonja, és nem invalidálja a benne lévő adatokat. Ezentúl PLSQL blokkok eredményét is cache-be helyezhetjük. A cache nem session belüli hanem instance szintű hatókörű lett. Az Oracle kliens driverek (OCI8) kliens szintű cach-t is megvalósítanak, így leveszik a programozó válláról a terhet, hogy neki kelljen megvalósítani ezt a funkciót. Ami elsősorban lassú kapcsolatoknál elengedhetetlen.  A middle tierben elburjánzó connection pool-ok kiváltására az adatbázisréteg szolgáltathat poolt.
 • SecureFiles – Új fajta BLOB tárolási mód, mely segítségével deduplikálni tudjuk a tárolt külső binary fájlokat (nem kell ugyanazt a fájlt 100-szor eltárolni ha mind a 100 sorban szerepel az adat). Kompresszálni, titkosítani  is tudjuk ezeket a fájlokat. Külön állíthatjuk a cache-elést és OS szintű loggolást használhatunk a fájlokra.

A cikk forrása az Oracle hivatalos oldala.

http://www.oracle.com/technetwork/articles/sql/index-099021.html