http://www.itanalyst.hu/modules/mod_image_show_gk4/cache/ita_head_1gk-is-90.pnglink
http://www.itanalyst.hu/modules/mod_image_show_gk4/cache/ita_head_2gk-is-90.pnglink
http://www.itanalyst.hu/modules/mod_image_show_gk4/cache/ita_head_3gk-is-90.pnglink
http://www.itanalyst.hu/modules/mod_image_show_gk4/cache/ita_head_4gk-is-90.pnglink
«
»
Ön itt van: Home Uncategorised EDVAC

EDVAC

Olvasóink értékelése:  / 1
ElégtelenKitűnő 

Neumann nem csak a számítógép elvi felépítése, hanem a tervezése során is újat alkotott. Ő dolgozta ki és vezette be a számítógép logikai struktúráját részletesen ábrázoló szimbólumrendszert. Az általa kidolgozott szimbolika a matematikai szimbólumok rendszeréhez hasonló jelentőséggel bír.

A tárolt program elvét nagyon egyszerűen lehet megfogalmazni: a korábbi gépek külön adat- és programtárolóit egy tárban fogta össze. Az elvet a szükség teremtette meg, ugyanis megoldást keresett arra, hogyan lehetne a számítógépeket gyorsabban programozni. Ez a megoldás annyira jól sikerült, hogy még ma is a világ valamennyi számítógépe ezen az elven működik.

A gép már lényegesen megbízhatóbban működött, mint elődei, de üzemeltetése óriási költségeket emésztett fel az alkatrészek gyakori cseréje és hatalmas energiafogyasztása miatt.

Számtalan kutatás folyt és folyik napjainkban is a nem Neumann elvű gép kifejlesztésére, azonban eddig ezek a kutatások eredménytelennek bizonyultak. A bejelentett eredményeket egy kicsit gondosabban megvizsgálva újra és újra megállapítást nyer a Neumann elv, bizonyítva, hogy a nem Neumann elvű gép is Neumann elven működik.